top of page
Keresés
  • Szerző képeTamás Milbich

Spontán középkor a várkút mellett

Frissítve: 2023. szept. 19.

A Güglerek gyakorlati történész csapatának tagjai egy szép őszi hétvégén spontán középkori összejövetelt és baráti találkozót tartottak a solymári várban, ahová volt szerencsénk velük tartani. Egy kellemes sétával indítottunk az eredetileg Rózsi-forrásnak nevezett, 1918-ban nevezetessé tett forrásunk felé, majd a csapat kutyusainak nagy örömére a vízeséshez és az egykori 1938-as fürdő maradványaihoz is elsétáltunk. Itt csatlakozott hozzánk egy epikus fotó erejéig az egyik turista rögtönzött füstgéppé alakítva e-cigarettáját, valódi forgatás-hangulatot idézve kirándulásunknak. :-)



A hétvégi turistaforgalom a covid óta komolyan megnövekedett és ez szemmel láthatóan semmit sem változott a mai napig. Meglepett, érdeklődő és pozitív pillantásokkal méregettek minket a sétányon szembejövő kirándulók, ami nem csoda, hiszen mindannyian korhű, 14. századi középkori viseletben voltunk. A szimpátia kézzel fogható volt, többen érdeklődő kérdésekkel és kíváncsi visszapillantásokkal, fotózással jutalmazták a nem mindennapi kompániát a solymári sétányon. Ez az érdeklődés a várban is érezhető volt, azt követően, hogy a kis csapat visszaért a várhelyszínre.


A középkori életmód rekonstrukció része, hogy - amennyire csak lehetséges - a résztvevő tagok tudatosan törekednek a korhűségre, legyen szó viseletről, étkekről, vagy fegyverekről. A várban folytatódott a kellemes "szellemidézés" sztorizgatásokkal, íjászattal, muzsikálással. A várba látogatók mindvégig érdeklődve fordultak hozzánk, sokan azt hitték, hogy hivatalos program részei vagyunk. A gyerekek és a felnőttek is felcsillanó szemekkel kérdezgettek, érdeklődtek arról, hogy mit csinálunk és miért, kik vagyunk, vagy éppen arról, hogy milyen mély a várkút.



Hatalmas öröm, hogy az életmódrekonstrukcós törekvést most végre Solymáron is elkezdhetjük művelni. A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével, Dr. Tóth Piroskával és Jávor Csaba gyakorlati történésszel közösen új klubot hozunk létre, ami éppen erre az életérzésre, az élményekkel teli közösségre helyezi a hangsúlyt. Településünk kultúrája nagyon sokszínű, nemkülönben a múltja, története. Ha valami nagyon másra, de mégis ismerős dologra vágyik, ha valóban szeretne egy élő és kreatív csapat tagja lenni, csatlakozzon hozzánk a VIVIANUS BARÁTI KÖR nevű klubhoz. Terveink szerint a solymári római kort és a 14. századi Solomart elevenítenénk fel változatos klubéleti tevékenységeinkkel, kreatív önképzőkörként. Nem kritérium a témában való jártasság, de a lelkes szándék mindenképpen! :-)


Köszönet a Güglerek csapatának a csodás napért! Képes beszámoló alább...





Elérhetőségek:

VIVIANUS BARÁTI KÖR facebook csoport:


Helytörténeti gyűjtemény honlapja:


Vivianus projekt:

https://www.szepsolymar-lab.com/about-5





209 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page