top of page
Keresés
  • Szerző képeHegedűs András

Váravató a Mátyás-dombon

Hegedűs András összefoglalója a várdombon átadott, felújított vár avatásáról 2006-ban. Szólj Már, 2006. III. évf. 10. szám.


Színes műsorkavalkáddal, több órás ceremóniával avatták fel szeptemberutolsó vasárnapján a részlegesen helyreállított és visszaépített solymári várat. Az ünnepélyes zászlófelvonás után leleplezték a vár feltárásáért sokat tevő két helytörténész emléktábláját, majd a jelenkori helyreállítás részleteiről számoltak be a szakemberek. Kertész Péter plébános elmondta: mostantól minden ősszel egy istentiszteletet a várban kíván megtartani. Talán sosem látott még annyi autót a Mátyás-domb, mint amennyi szeptember 24-én állta körül falunk várhegyét: noha az országos média ingerküszöbét nem lépte át a helyreállított várromunk felavatása, a helyiek közül - a kritikus hangok ellenére is - százakat érdekelt az esemény.



Négyes zászlófelvonással kezdődött a program, ezután a Helytörténeti Társaság képviseletében Hamvas Márton és Iván Józsefné leleplezte a vár korábbi kutatóinak, dr. Valkó Arisztid régésznek és dr. Jablonkay István muzeológusnak az emléktábláját. Enczmann László polgármester köszöntő beszédében mindkét kutatómunkásságát méltatta, majd reményét fejezte ki, hogy a vár a későbbiekben színes program ok egész sorának színhelyévé válhat. Jablonkay Mária a vár korábbi feltárási hullámairól tartott - személyes élményekben sem szűkölködőbeszámolót, ezután pedig Feld István régész és Szalay GáborGábor építész beszélt a most végzett rnunkákról. Kertész Péter kanonok-plébános bejelentette, hogy ezután minden szeptember utolsó vasárnapján misézni kíván .a solymári várban - utóbb felmerült, hogy ez a nap akár a Solymári Vár Napja is lehet. A szónoklatokat követően a reneszánsz hangulatot felidéző kultúrcsoportoké és együtteseké lett a főszerep: az általánosiskola gyennekkórusa és hangszeres zenészei éppúgy a középkor zene világával töltötték meg a várudvart, mint a XIII. századig is visszanyúló Bourdon kvartett.


A zenés programokkal egy időben zajlott az SKE által szervezett solymászbemutató, ami ugyancsak jócskán vonzott kicsiket-nagyokat egyaránt. A záró műsorszám azonban ismét mindenkit visszacsábított a várudvarba: a TűzTűzmadarak nevű mutatványos csoport fergeteges előadásában még maga II. Ulászló sem találhatott volna kivetnivalót.

Érdekesség, hogy a megújult vár az átadást követő napokban új foglalkozási ágat is életre hívott: egy botcsinálta, önjelölt idegenvezető telepedett meg a romok között, zavaros - és alapvető ismeretek hiányáról tanúskodó - történetekkel traktálva a látogatókat. A helyenként erősen pontatlan adatokkal dobálózó, bár igen lelkes férfi többek közt arról próbálta meggyőzni az erre járókat, hogy félre lettek tájékoztatva: itt ugyanis sosem vár állt, hanem a pálosok szakrális helye. Állítását azonban - amennyire meg tudtuk állapítani - semmivel sem igyekezett alátámasztani.

19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page